Welk CMS past het best bij jouw bedrijf

Een CMS is het hart van jouw website. Het kan zijn dat je een bepaalde functionaliteit nu nog niet wil maar dat je die functionaliteit in de toekomst wel wilt. Het is dus belangrijk om de juiste keuze te maken en ook al eens na te denken aan de toekomst. We beginnen bij het begin. Wat is een CMS nu juist een waarom zou je dit willen?

nadenken over de keuze van het cms

Wat is een CMS?

Een CMS of Content Management Systeem zorgt er voor dat je jouw website zelf kan beheren. Je kan dan inloggen op jouw eigen website en zelf pagina's gaan toevoegen of bepaalde zaken gaan wijzigen. Je hebt hiervoor zelf geen technische kennis nodig maar het is wel belangrijk om jouw website bouwer jouw wensen te laten weten. Zo kan jouw website bouwer je voorzien van het juiste gereedschap om je website zelf te beheren.

Waarom kiezen voor een CMS?

Je kiest het best voor een CMS, op lange termijn is dit altijd het voordeligste en je kan er het meeste richtingen mee uit. Heb je geen CMS voor jouw website dan ben je volledig afhankelijk van jouw website bouwer. Ben je later misschien ook van plan om marketing te gaan doen en wil je hiervoor een ander marketing bureau gaan inschakelen dan is de kans klein dat zij veel voor jou gaan kunnen doen aangezien ook zij de tools niet zullen hebben om voor jou aan de slag te gaan en de website te beheren.

Welk CMS voor jou?

Er zijn tegenwoordig een hele hoop content management systemen om uit te kiezen. Elk systeem heeft wel zijn voor- en nadelen. We overlopen ze stap voor stap met jou zodat je zelf de keuze wat makkelijker kan maken wanneer je van start gaat met jouw nieuwe website.

1

Drupal

Met Drupal kan je echt alle richtingen uit, het is daarom ook onze favoriet maar we kiezen hier geen partij. In Drupal zal je een hele boel functionaliteiten standaard al terug vinden en je kan bovendien altijd functionaliteiten toevoegen door gebruik te maken van "modules". Deze worden ontwikkeld door de Drupal Community en zijn volledig gratis, natuurlijk kan ook alles op maat gemaakt worden. Wat ons brengt tot het volgende voordeel. Drupal is volledig open source, dit wil zeggen dat de code publiek zichtbaar is en volledig beheerd en onderhouden wordt door de community. Je zit dus ook nooit met een vendor lock-in en kan steeds veranderen van partij mocht je niet tevreden zijn.

Drupal is veruit het meeste geavanceerde cms uit dit artikel en heeft een hele boel technische snufjes onder de riem om "U" tegen te zeggen. Razend snelle website dankzij het ingebouwde caching-systeem van Drupal. Uitstekende veiligheid, zo hou je iedereen buiten die op jouw website niets te zoeken heeft. Standaard ingebouwde meertaligheid en nog zoveel meer.

Natuurlijk zijn er ook wel enkele minpuntjes maar deze zijn vrij subjectief. Omdat Drupal zo flexibel is, is het ook niet meteen het eenvoudigste systeem om op te zetten of om mee te werken volgens sommigen. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe de website gebouwd is maar als je kiest voor Drupal kan je misschien wel eens een demo krijgen van jouw website bouwer in een bestaande installatie. We zetten even alles op een rijtje.

Wanneer kiezen voor Drupal?

Wil je een eindeloos schaalbare website die na het bouwen wel 10 jaar meekan? Die standaard meertalig kan ingesteld worden? Waar je steeds op kan verder bouwen en een echt digitaal platform van kan maken om jouw bedrijf te vertegenwoordigen op het internet? Kies dan zeker, zonder twijfelen voor Drupal. Het is misschien voor sommige personen moeilijker om mee te werken maar vaak krijg je een opleiding van jouw website bouwer zodat je zelf je website kan bewerken.

Wist je dat?

Het CMS Drupal is van Belgische afkomst. Het werd in 2000 ontwikkeld door Dries Buytaert en legde sinds die tijd een hele weg af. Ondertussen word Drupal gebruikt voor zowel kleine als grote websites en platformen zoals bijvoorbeeld de website van Plopsaland en verschillende overheidsportalen.

2

Wordpress

Wordpress is in onze ogen een grote concurrent van Drupal. Het werd oorspronkelijk gebruikt om een blog op te maken maar is zodanig geëvolueerd dat een hele boel websites (35% van alle websites) vandaag gemaakt worden in Wordpress. Net zoals met Drupal kan je ook met Wordpress elke kant uit.

Net zoals Drupal is ook Wordpress open source maar toch zijn er enkele verschillen tussen beide systemen. Bij Wordpress is het namelijk wel zo dat verschillende uitbreidingen of ook plugins genoemd betalend zijn. Ook Thema's worden te koop aangeboden door ontwikkelaars. Dit hoeft uiteraard geen nadeel te zijn want dit wil zeggen dat hierdoor een groter deel van ontwikkelaars kan werken met Wordpress. De licenties voor uitbreidingen komen in alle vormen. Sommige uitbreidingen hebben een eenmalige kostprijs, andere komen met een kostprijs per jaar.

Uiteraard kan je meestal prima werken met gratis varianten of met de gratis versies van deze tools maar wil je echt het beste uit jouw website halen dan raden we wel aan om enkele betalende plugins aan te schaffen. Zo is standaard Wordpress niet voorzien met caching, dit wil zeggen dat het soms wat langer kan duren om bepaalde pagina's te laden. Uiteraard zijn er plugins of externe partijen die hierbij kunnen helpen maar het is altijd handig om dit in het achterhoofd te houden in een tijd waar pagina's worden beoordeeld door zoekmachines op de laadsnelheid.

Wanneer kies je voor Wordpress?

Wil je niet te veel spenderen aan jouw website dan ben je vaak wat goedkoper af om jouw website te laten bouwen aan de hand van een bestaand thema. Jouw website bouwer koopt dan een thema aan dat het best aansluit bij jouw eisen op visueel en functioneel vlak en stelt deze volledig in naar jouw wensen. Uiteraard is jouw website niet uniek wanneer je gebruik maakt van een thema aangezien dit door meerdere websites gebruikt kan worden. Maar uiteraard kan je altijd kleine visuele wijzigingen aanbrengen aan een thema, in beperkte mate.

Let wel op wanneer je kiest voor een thema. Wil je later toch enkele drastische wijzigingen uitvoeren dan is de mogelijkheid er dat dit niet zal lukken door het thema.

3

Joomla

Joomla kan je het best vergelijken met Wordpress. Net zoals bij Wordpress kan je ook thema's aankopen en functionaliteiten toevoegen. Toch heeft Wordpress een groter arsenaal aan uitbreidingen maar komt Joomla standaard met meertaligheid. Hoe moet je nu kiezen wanneer je twijfelt tussen Joomla of Wordpress? Een eenvoudige manier kan zijn of je standaard meertaligheid wil of niet. Maar uiteraard heeft Wordpress ook vertaling plugins zodat daar deze optie ook mogelijk is.

Onze opinie

Kies voor Wordpress. Wordpress heeft een veel groter arsenaal aan uitbreidingen en heeft veel meer gebruikers. Hierdoor is het ook makkelijker om hulp te zoeken wanneer het fout gaat met jouw website of je van website beheerder wil veranderen. 

4

Wix

Als laatste optie hebben we gekozen voor Wix. Met Wix kan je websites bouwen of laten bouwen zonder al te veel kopzorgen en zonder enige technische kennis. Je kan gemakkelijk vertrekken van een bestaand thema en hier op verder bouwen. Je kan makkelijk beginnen om jouw Wix website te bouwen maar wil je jouw eigen naam voor jouw website in plaats van mijnbedrijf.wix.com dan moet je wel betalen. Uiteraard is dit geen probleem, kies je voor bovenstaande systemen dan heb je zelf een hosting nodig en hiervoor betaal je uiteraard ook. 

Een groot nadeel aan Wix is dat je al heel snel voor bepaalde functionaliteiten steeds extra moet betalen. Wil je meertaligheid? Dan mag je al wat extra gaan betalen. Wil je een webshop toevoegen dan mag je opnieuw gaan extra betalen. Dit is één van de grote redenen waarom we zelf geen voorstander zijn van systemen zoals Wix.

Wanneer kan je kiezen voor Wix?

Wil je zelf een website proberen bouwen dan kan je dit altijd in Wix proberen. Ga je echter naar een website bouwer kies dan liever voor een langdurige oplossing en kies voor Drupal of Wordpress.

Maak gebruik van een website bouwer of digitaal bureau.

Door zelf een website te maken zal je vaak zelf veel tijd verliezen die je beter kan spenderen aan de groei van jouw bedrijf. Zonder de technische kneepjes van het vak is het eindresultaat vaak ook niet wat je zelf verwacht en vaak ook technisch niet optimaal. Je website moet namelijk ook gevonden worden, anders verdiend jouw investering zichzelf niet terug.

Kies daarom voor een professionele partij om jouw website te bouwen en zorg dat alle technische aspecten ook in orde zijn. Zo heb je meteen een sterke start voor het online image van jouw bedrijf.

Heb je nog niemand op het oog voor het bouwen van jouw nieuwe website? Of toch al iemand op het oog? Neem dan toch nog altijd vrijblijvend contact met ons op, samen komen we er zeker uit.

Vraag het aan een digitaal bureau.

Ben je er nog niet helemaal aan uit of is niet alles helemaal duidelijk? Neem dan gerust contact met ons op. Wij geven jou als digitaal bureau en website bouwer graag en volledig vrijblijvend de nodige informatie voor het beste cms op maat van jouw bedrijf. 

Contact opnemen
Advies nodig?

Hulp nodig bij het kiezen van het hart van jouw nieuwe website?

Advies vragen